Workshop rondom Educatie Toolkit
Rondom de Educatie Toolkit heb ik inmiddels meerdere workshops gegeven aan collega museumeducatoren, studenten en vrijwilligers in de erfgoedsector. In binnen- en buitenland. Erg leuk om te doen!
Doel is om deelnemers de gebruiksmogelijkheden van de publicatie te laten verkennen, maar vooral om hen uit te dagen zich te wagen aan andere werkvormen dan die zij meestal toepassen in hun museum/erfgoededucatie.
De opzet van de workshop hangt natuurlijk af van de randvoorwaarden van de opdrachtgever. Een voorbeeld van een korte workshop (ca. een uur): na een korte toelichting van mij en een kijkopdracht om erin te komen, gaan de deelnemers actief aan de slag met één of twee werkvormen uit de Educatie Toolkit. Juist de uitwisseling van de ideeën daarna blijkt heel waardevol. We reflecteren samen op de ideeën en daarbij komen allerlei aspecten van het educatieve werk voorbij, inhoudelijke en praktische zaken. Je ziet zo’n idee binnen enkele minuten groeien.
Marieke van Ginkel, adviseur Cultuuronderwijs, specialisatie erfgoed bij Kunst & Cultuur in Assen:
Arja heeft op de Dag van de Drentse Geschiedenis een inspirerende workshop gegeven aan medewerkers van musea, leden van historische verenigingen en docenten VO. De deelnemers waren erg enthousiast over Arja’s heldere verhaal over de Educatietoolkit. Ze hadden het gevoel direct aan de slag te kunnen met alle praktische werkvormen en er werd zelfs gezegd: ‘Ik wilde dat ik dit had bedacht’.
Feedback van deelnemers:
Duidelijk verhaal, prima hulpmiddel. Ga het zeker gebruiken.
Heerlijk dat dit bestaat. Workshop inspirerend, maar: kort! 🙂
Groot compliment voor de info en de variatie in werkvorm!
Te kort, erg inspirerend.
Onderste foto in linkerkolom: Foto Stichting Kunst en Cultuur